مدیریت زنجیره تامین از دیدگاه investopedia
مدیریت زنجیره تامین، یک فرآیند برنامهریزی ، پیشبینی و کنترل تمام جریانهای مرتبط با مواد و خدماتی است که برای تولید کالاها و خدمات مورد نیاز یک سازمان هستند. این فرآیند، به همه مراحل پیش از تولید، پروسه های تولید، حمل و نقل، ذخیره سازی و توزیع کالا درکشور و کشورهای دیگر، تامین مواداولیه، روابط با تأمین کنندگان، امکان دسترسی تجهیزات و مواد، کنترل کمیت و کیفیت موارد جانبی و … پرداخته و بهبود عملکرد این فرآیند باعث کاهش هزینه، افزایش سرعت تولید و ارتباط موثر با تأمینکنندگان میشود. در بسیاری از صنایع، از جمله صنعت الکترونیک، برق و الکترونیک، خودرو، مواد غذایی و حمل و نقل، بسیار حیاتی است و افزایش بهره وری،سرعت تحویل و ارتباط با تأمین کنندگان حیاتی از دلایل اهمیت این مدیریت است.
از دیدگاه investopedia
(SCM) از منظر investopedia . به نظارت و کنترل کلیه فعالیت های مورد نیاز یک شرکت برای تبدیل مواد خام به محصولات نهایی اشاره دارد. که سپس به کاربران نهایی فروخته می شود. SCM کنترل متمرکزی را برای مراحل برنامه ریزی، طراحی، ساخت، موجودی و توزیع مورد نیاز. برای تولید و فروش محصولات یک شرکت فراهم می کند.
هدف مدیریت زنجیره تامین بهبود کارایی با هماهنگ کردن. تلاشهای نهادهای مختلف در زنجیره تامین است. این می تواند منجر به دستیابی یک شرکت به مزیت رقابتی نسبت به رقبای خود. و افزایش کیفیت محصولات تولیدی خود شود که هر دو می تواند منجر به افزایش فروش و درآمد شود.
بهینه سازی فرآیند از منطر های بسیاری یک فعالیت تولیدی را به موفقیت نزدیک می کند. زنجیره تامین بعنوان راهکار کلیدی در تامین مواد اولیه و تولید و توزیع شناخته می شود که شاید بعنوان مهمترین عامل موفقیت یک واحد تولیدی شناخته شود.
مراحل یک زنجیره تامین(SCM) چیست؟
مراحل کلیدی در زنجیره تامین عبارتند از:
- برنامه ریزی فرآیندهای موجودی و تولید برای اطمینان از متعادل بودن عرضه و تقاضا.
- تولید یا تامین مواد مورد نیاز برای ایجاد محصول نهایی.
- مونتاژ قطعات و تست محصول.
- بسته بندی محصول برای حمل و نقل (یا نگهداری در موجودی تا تاریخ بعدی).
- حمل و نقل و تحویل محصول نهایی به توزیع کننده، خرده فروش یا مصرف کننده.
- ارائه پشتیبانی خدمات مشتری برای اقلام برگشتی.
مدیریت این زنجیره شامل چند بخش میباشد؟
1. برنامهریزی و استراتژی: این بخش شامل برنامهریزی استراتژیک برای طراحی و تعیین استراتژیهای کلی زنجیره تامین است. در این بخش، تصمیمات مهم مانند انتخاب تأمین کنندگان، طراحی شبکه توزیع، و تعیین استراتژیهای قیمتگذاری و موجودیها اتخاذ میشود.
2. تأمین: این بخش مربوط به تأمین مواد اولیه، قطعات و محصولات نهایی از تأمین کنندگان است. این شامل فرآیندهای انتخاب تأمین کنندگان، بررسی و تعیین شرایط قرارداد، مذاکره قیمت و شرایط تحویل میشود.
3. تولید و عملیات: در این بخش، فرآیندهای مربوط به تولید، مونتاژ و فعالیتهای تبدیل مواد اولیه به محصولات نهایی انجام میشود. همچنین، این بخش شامل برنامهریزی تولید، کنترل کیفیت و بهبود عملکرد فرآیندهای تولیدی است.
4. مدیریت موجودی: این بخش مسئولیت مدیریت و کنترل موجودیهای مواد اولیه و محصولات نهایی در زنجیره تامین را بر عهده دارد. هدف اصلی این بخش بهبود کارایی موجودی، کاهش هزینهها و جلوگیری از نقصان محصولات و مواد است.
5. حمل و نقل و توزیع: در این بخش، محصولات و کالاها از محل تولید به مقصد نهایی حمل میشوند. این شامل برنامهریزی حمل و نقل، انتخاب روشهای حمل و نقل، اداره انبارها و ایجاد شبکه توزیع است.
6. انتقال اطلاعات و فناوری اطلاعات