برات

 

برات یک سند تجاری است که بر اساس آن یک شخصی از شخص دیگر می‌خواهد که مبلغی را در وجه یا حواله‌ یک فرد معین یا شخص سوم در زمان مشخص پردازد. به‌عبارت‌دیگر، نوشته‌ای است که از طرف طلبکار برای شخص بدهکار صادر می‌گردد و شخص بدهکار در صورت تأیید آن متعهد می‌شود که وجه برات را در سررسید معین به طلبکار یا شخص معین پرداخت نماید. کسی که برات را صادر می‌کند، برات‌نویس یا صادرکننده و کسی که برات را باید بپردازد، برات‌گیر و کسی که مبلغ  را دریافت می‌کند، دارنده یا محتال می‌نامند .این اوراق یکی از مهم‌ترین اسناد تجاری و از وسایل مهم پرداخت و کسب اعتبار در معاملات بین‌المللی و داخلی به‌شمار می‌رود. این سند به منظور انتقال طلب، ایجاد اعتماد و تسهیل معاملات تجاری استفاده می‌شود. برات‌ها معمولاً در مواردی مانند خرید و فروش کالاها، انتقال وجه، تسویه حساب‌ها، و تجارت بین‌المللی به کار می‌روند. از آنجایی که برات‌ها به‌عنوان اسناد تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند، دقت در صدور و تأیید آنها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

تصویر برات

برات الکترونیکی

یکی از خدمات مدرن بانکی به شمار میرود که به شما امکان صدور و مدیریت اسناد تجاری را به صورت الکترونیکی می‌دهد. این سیستم توسط بانک ملی مرکزی ایجاد شده است. با استفاده از آن، شما می‌توانید به صورت برخط و بدون نیاز به حضور در شعب بانکی، سفته‌ها و برات های خود را دریافت کنید. این امکان به شما اجازه می‌دهد که اسناد تجاری خود را با سرعت بیشتری صادر کنید و از زحمت‌های مرتبط با مراجعه حضوری به شعب بانک جلوگیری کنید.

شاید برای شما جالب باشد:  وام استصناع

برای استفاده از این خدمت، می‌توانید به سامانه اوراق و اسناد تجاری/بهادار الکترونیکی مراجعه کنید. این سامانه به شما امکان استعلام سفته و برات الکترونیکی را نیز می‌دهد.

همچنین این یک اقدام تحولی میباشد که در دیجیتالی‌سازی اسناد تجاری، برات الکترونیکی امکاناتی را برای کسب‌وکارها بزرگ و کوچک فراهم می‌کند و این اوراق تجاری را به نحوه الکترونیکی و غیرحضوری قابل خرید می‌سازد.

 

شیوه نامه اجرایی برات الکترونیک

به نقل از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران :به منظور استفاده از برات الکترونیکی در تأمین مالی زنجیره تأمین، شیوهنامه اجرایی ابزار یاد شده تدوین گردیده است. بر این اساس، ضمن ارسال «شیوهنامه اجرایی استفاده از برات الکترونیکی در تأمین مالی زنجیره تأمین» که به تصویب کمیسیون اعتباری و تایید هیئت عامل بانک مرکزی رسیده است، خواهشمند است دستور فرمایید مراتب به واحدهای اجرایی ذیربط ابلاغ و بر حسن اجرای آن نظارت گردد.در ادامه متن شیوه نامه قابل مشاهد است.

برات الکترونیکی

شیوه نامه برات الکترونیکی

سفته الکترونیک

برات الکترونیک چیست؟

 

 

 

 

در یک برات الکترونیکی، اطلاعات زیر قید می‌شود:

  1. مشخصات بانکی: اطلاعات مربوط به بانک صادرکننده برات، شامل نام بانک، شعبه، شماره حساب و شماره آن.
  2. مشخصات طرفین: اطلاعات مربوط به طرفین معامله، یعنی بدهکار (کسی که باید مبلغ آن را پرداخت کند) و بستانکار (کسی که آن را صادر می‌کند). این اطلاعات شامل نام، شماره شناسنامه، کد ملی و آدرس طرفین است.
  3. مبلغ : مبلغ مورد نظر که در مشخصات ذکر می‌شود.
  4. تاریخ صدور: تاریخی که اوراق در آن صادر می‌شود.
  5. شرایط و مقررات: مشخصات مربوط به شرایط پرداخت آن، مانند تاریخ سررسید، نرخ بهره، نحوه پرداخت و موارد مشابه.
  6. امضا و تایید طرفین: امضای بدهکار و بستانکار روی اوراق الکترونیکی.
شاید برای شما جالب باشد:  آشنایی با ابزار های مالی در زنجیره تامین

 

 

بله، برات الکترونیکی معادل  کاغذی آن است. با این تفاوت که به صورت الکترونیکی و بدون نیاز به حضور حضوری در شعب بانک صادر می‌شود. این امکان به شما اجازه می‌دهد که اسناد تجاری خود را با سرعت بیشتری صادر کنید و از زحمت‌های مرتبط با مراجعه حضوری به شعب بانک جلوگیری کنید. این اوراق الکترونیکی به عنوان یک اقدام تحولی در دیجیتالی‌سازی اسناد تجاری، امکاناتی را برای مردم و کسب‌وکارها فراهم می‌کند و این اوراق تجاری را به صورت الکترونیکی و غیرحضوری قابل خریداری می‌سازد. یکی از ابزار های مورد استفاده در پلتفرم زنجیره تامین برات الکترونیک است.